اضطراب

لطفا به کیفیت مقاله امتیاز دهید

اختلالات و انواع بیماری ها جزعواملی است که می تواند زندگی انسان ها را دچار مشکل کند و علاوه بر آن زندگی اطرافیان بیمار را تحت تاثیر قرار دهد. یکی از شایع ترین بیماری ها در دنیای شلوغ و پر تنش امروز اختلال اضطراب در افراد است.
در گذشته که شهرنشینی به شکل امروزی گسترش پیدا نکرده بود، انسانها به دلیل سبک زندگی ساده تر، دور بودن از زندگی ماشینی و بهره گیری از آب و هوای سالم ، از روحیه ی بهتری برخوردار بوده اند و کمتر دچار اضطراب و استرس می شدند. در حال حاضر نیز با معاشرت با اهالی روستا، متوجه خواهیم شد که آنها از آرامش بیشتری نسبت به اهالی شهر برخوردار هستند.
متاسفانه با گسترش شهرسازی و زندگی ماشینی انواع بیماری های روحی در جامعه شیوع پیدا کرده است که در همین راستا تلاش های زیادی برای تشخیص و درمان این نوع بیماری ها توسط روانپزشکان و روانشناسان صورت گرفته است ولی به دلیل تغییرات زیادی که در جامعه امروزی رخ داده است، شاهد گسترش انواع بیماری های روحی هستیم.
در این مقاله به تعریف درست و کامل اختلال اضطراب و انواع آن می پردازیم.

اضطراب چیست؟

استرس و اضطراب در لغت به معنای نا آرامی و آشفتگی در زندگی روزمره است . اضطراب یک حس درونی و ناخوشایند و مبهم، یک ترس، هراس و دلواپسی است که گاه منشأ آن ناشناخته و گاهی هم شناخته شده است. یعنی یک فرد از حالت درونی آرام به یک تشویش درونی می رسد. استرس در خیلی از مواقع امری عادی است و می تواند در افراد به اشکال مختلف وجود داشته باشد ولی این نقص باید در یک بازه ی زمانی کوتاه خود را نشان دهد و پس از مدتی از بین برود.
اما اگر زمان استرس از حالت عادی خارج شود و زمانی زیادی در فرد بماند، به یک استرس مزمن تبدیل خواهد شد که به آن اضطراب گفته می شود. اختلال اضطراب می تواند علاوه بر زندگی فرد، زندگی اطرافیانش را نیز تحت تاثیر قرار دهد و باعث رنج و ناراحتی آنها شود.

علائم شایع در اختلال اضطراب

از علائم شایع در اضطراب می توان به آشفتگی چهره و رنگ پریدگی، انقباض در پلک ها و گشاد شدن مردمک چشم، اختلال در تنفس، بی اشتها شدن، عرق کردن کف دست و لرزش در بدن را می توان نام برد. هر کدام از این نشانه ها می تواند فرد را دچار اختلال و ناتوانی های خاص کند. اختلالاتی مانند ناتوانی در درک درست از موقعیت ، عدم توجه و تمرکز بر روی موضوعات، ناتوانی در تصمیم گیری و عدم ثبات در رای و نظر که در ادامه فرد را دچار پریشان حالی و گاهی هم دچار خشم و غضب می کند.

حتما بخوانید
بیماری افسردگی و راه های درمان آن

اضطراب

عوامل اصلی در ایجاد اختلال اضطراب

عوامل اصلی در ایجاد اضطراب را می توان به 3 دسته تقسیم کرد:
1- نواقض فیزیکی در فرد
اختلال در سیستم هورمونی عامل ایجاد اضطراب در فرد می شود. بارداری، کم‌کاری یا پرکاری تیروئید، پایین بودن قند خون، بالا رفتن آدرنالین خون و اختلال در ضربان قلب ازعوامل اختلال در سیستم هورمونی هستند.
2- عوامل خانوادگی و محیطی
از عوامل خانوادگی می توان به طلاق و درگیری های خانوادگی و یا بیماری و فوت یکی از اعضاء را نام برد و از عوامل محیطی نیز می توان به حوادث غیر منتظره مانند سیل، زلزله اشاره کرد.
3- عوامل ارثی و ژنتیکی
از مهم ترین عوامل اختلال اضطراب، عوامل ارثی و ژنتیکی می باشد. تحقیقات نشان می دهد که یکی از عوامل وجود اضطراب در فرد، متولد شدن در خانواده ای است که والدین او نیز قبلا به همین اختلال دچار بوده اند.

عوامل تاثیر گذار در تشدید اختلال اضطراب

از عوامل مهم و تاثیر گذار در تشدید این اختلال می توان در تغذیه نامناسب و سوء تغذیه دانست. کمبود ویتامین هایی مانند اسید آمینه، منیزیم، اسید فولیک و ویتامین ب12 باعث این اختلال می شوند. استفاده از مواد مخدر و روانگردان نیز ازعوامل مهم تشدید اختلال اضطراب هستند.

راه های مقابله با اختلال اضطراب

1- منحرف کردن ذهن از افکار منفی و مضطرب کننده
2- توجه به سلامت جسمانی با ورزش
3- دوری از مواد مخدر
4- استفاده از رژیم غذایی مناسب و با کیفیت
5- ایجاد محیطی آرام در خانواده و بدون موارد تنش زا
6- مشاوره گرفتن از یک مشاوره خانواده و یا روانشناس
7- خواب به اندازه و کافی
8- شاد بودن و لبخند زدن
9- تفریح کردن و مسافرت رفتن

اضطراب

درمان اختلال اضطراب

راه های درمان اضطراب باعث می شود تا آن را کنترل کرده و آن را کاهش دهید. انتخاب راه های درمان اضطراب به نوع اضطراب بستگی دارد. متخصصان در حوزه سلامت روان روش های مختلفی را پیشنهاد می کنند که در ادامه مقاله به آن ها می پردازیم.

درمان از طریق روانشناختی

درمان از طریق روانشناختی یا CBT برای شناسایی الگوهای فکری و رفتاری که انسان را بیشتر مضطرب می‌کند، به کار می‌رود و انجام آن مستلزم مشاوره با یک متخصص روانشناس است. متخصص زمانی که الگوی استرس زا را در فرد شناسایی کند، این الگوها را با الگوهایی که اضطراب را کاهش می دهد جایگزین می کند.

حتما بخوانید
انواع راه های درمان وسواس | آیا وسواس قابل درمان است؟

درمان از طریق رفتار درمانی

بر خلاف درمان CBT، در رفتاردرمانی برای تغییر اعتقادات و نگرش‌ها تلاشی نمی شود. در عوض این درمان به جای کوشش برای تغییر الگوهای کناره ‌گیری و نگرانی که اضطراب را بدتر می‌کند، بر تشویق فعالیت‌هایی که پاداش ‌دهنده و خوشایند هستند یا احساس رضایت را ایجاد می‌کنند، تمرکز دارد.رفتار درمانی جز راه های درمان اضطراب است که عمدتا براساس درمانی با نام “در معرض‌ گذاری رتبه‌ بندی‌ شده” انجام می‌شود.

درمان از طریق دارو های ضد اضطراب و افسردگی

درمان روانشناختی موثر ترین راه درمان اضطراب است اما اگر میزان این نگرانی در فرد حاد باشد و باعث ایجاد افسردگی در طرف شود از درمان با استفاده از دارو های ضد اضطراب و افسردگی کمک می گیرند. تحقیقات نشان می‌ دهد زمانی که افراد مضطرب هستند، تغییرات ویژه‌ای در مواد شیمیایی درون مغز آن‌ها رخ می‌دهد و داروهای ضدافسردگی برای اصلاح عدم تعادل پیام‌های شیمیایی بین سلول‌های عصبی (نورون‌ها) در مغز طراحی شده‌اند.

اضطراب

انواع دارو های ضد افسردگی

داروهای ضد اضطراب شامل انواع مختلفی از داروها است که برای درمان علائم اختلالات اضطرابی استفاده می شود. سه نوع داروی متداول که در مورد اضطراب استفاده می شوند، داروهای ضد افسردگی، داروهای ضد اضطراب و مسدود کننده های بتا هستند. داروهای ضد افسردگی و ضد اضطراب با تأثیر بر روی تعادل هورمون های عصبی کار می کنند. برای رفع علائم مشکلات جسمی که ممکن است با حمله اضطرابی همراه باشند، از بتا بلاکرها و انواع دیگر داروها استفاده می شود. از آنتی هیستامین های نسل اول نیز برای کمک به تسکین علائم اضطراب استفاده می شود زیرا خاصیت آرام بخش دارد.

مشاوران متخصص “حال خوب زندگی”

شما در صورت مشاهده علایم استرس میتوانید از مشاوره خانواده به صورت مشاوره آنلاین ، تلفنی و یا حضوری از متخصصین سایت “حال خوب زندگی” کمک بگیرید.

دررمان مشکلات روانی

استرس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *