وسواس چیست؟ | مهم ترین علائمی که نشان می دهد شما وسواس دارید؟

وسواس

لطفا به کیفیت مقاله امتیاز دهید

وسواس چیست؟

اختلال وسواس یک رفتاری ناخوشایند وبی ربط می باشد که سراغ فرد می آید و خود آن شخص از این موضوع بی نهایت اذیت می شود و به دلیل رنج بسیار زیاد از این فکر و نگفتن آن به مشاوره خانواده باعث احساس نیاز در می کند که مرتب آن رفتار و کار خود را تکرار کند مثلا مرتب دست های خود را بشویید.

وسواس از زمان کودکی خود را نشان می دهد که در بیشتر افراد از سن 10 سالگی بروز پیدا می کند، و کمتر کسی از سن 30 سالگی به بعد دچار این اختلال وسواس می شود.

وسواس یک اختلال روانی می باشد که از فشارها و سختی های اطراف ناشی می شود و دارای انواع مختلفی است: وسواسی افکار، تصاویر و یا امیال ناخواسته و مزاحمی است که شدیدا فرد را مضطرب می کند و اعمال وسواسی، رفتار هایی هستند که فرد با قصد رهایی از افکار وسواسی و یا کاهش اضطرابش، انجام می دهد.

بیماران وسواسی یک رفتار خود را بارها و بارها انجام می دهند که در ذهن و اندیشه‌ی خود به این وسواس پر و بال می دهند و شرایط را برای خود بد و سخت تر میکنند.

با ما همراه باشید تا شما را با انواع وسواس و راه های رهایی از آن آشنا کنیم:

انواع وسواس

در اینجا به تعدادی از انواع وسواس و علائم آن می پردازیم:

شدت وسواس

اگر فردی زیاد به موضوع مربوطه و وسواس آن فکر کند دچار شدت بیشتری شده و در نتیجه فشار بیشتری تحمل می کند که این فشار در افراد مختلف متفاوت است.

علایم وسواس فکری

به طور خلاصه می توانم بگویم برای آنکه فردی به وسواسی فکری مبتلا باشد باید علایم زیر را داشته باشد:

وجود افکار، تصویرها یا تکانه هایی که مدام در ذهن او تکرار می شوند. مثلا این فکر که دستانم آلوده هستند یا بیماری ایدز دارم. نکنه به فرزندم آسیب بزنم.

افکار یا تصاویر باید غیر منطقی باشند. مثلا فردی که به خاطر عبور از کنار یک سطل زباله نگران این است که مبادا به ایدز مبتلا شود. فکر غیر منطقی دارد. چون  می داند ایدز فقط از طریق خون منتقل می شود و عبور از کنار سطل زباله  نمی تواند باعث ابتلا به ایدز شود.

حتما بخوانید
اختلال اضطراب ، انواع و درمان آن

شدت و میزان افکار زیاد باشد به طوری که روند زندگی او را مختل کند. مثلا اگر شما امروز برای عیادت فردی به بیمارستان رفته باشید و پس از برگشتن همه لباس های خود را ضدعفونی کنید لزوما به وسواس مبتلا نیستید اما اگر روزها پس ازعیادت ذهن تان درگیر آن روز باشد و مراقبت های ویژه ای بکنید احتمالا به وسواسی فکری مبتلا هستید.

 

وسواس

 

مهم ترین و شایع ترین وسواس های فکری:

وسواس آلودگی و کثیفی:

فکر کردن به اینکه این مکان آیا آلوده و کثیف است یا نه

وسواس جنسی:

افکار یا تصاویر جنسی ممنوع.

افکار یا تخیلات جنسی درمورد دیگران.

افکار یا تصاویر جنسی درباره کودکان یا نزدیکان.

وسواسی مذهبی:

فکر کردن به اینکه آیا توهین به مقدسات گفته ام یا خیر

نگرانی بیش از حد درمورد درست و غلط بودن امور اخلاقی

 

وسواس های دیگر:

افکار بدبینانه در مورد خوش شانسی و یا بدشانسی اعداد و یا رنگ های خاص

نگرانی درمورد زیر سوال بردن خدا

وسواس عملی

وسواسی عملی (یا همان اجبار) بخش دوم اختلال OCD است. وسواس های عملی رفتارها یا افکاری هستند که فرد برای خنثی کردن افکار وسواسی و کاهش اضطراب خود انجام می دهد.

انجام وسواس های عملی زمان بر هستند و مانع انجام فعالیت های مهم و عادی فرد می شوند. البته انجام هر رفتار تکراری به معنی این نیست که فرد وسواس عملی دارد. مثلا، داشتن ساعات خواب منظم، انجام منظم اعمال دینی و  یا داشتن زمان مشخص برای مطالعه نوعی رفتارهای تکرار شونده هستند و معمولا کارکرد مثبتی دارند و به رشد فرد کمک می کند.

تفاوت دیگر وسواس عملی با سایر کارهای تکراری این است که در OCD فرد خود را مجبور به انجام اجبارها می داند و در صورت انجام ندادن آنها شدیدا مضطرب می شود.

وسواس های عملی رایج:

وسواس شستشو

شستن دست ها بیش از حد معمول و یا به روشی خاص

بیش از حد طولانی بودن کارهایی مثل دوش گرفتن، مسواک زدن یا دستشویی رفتن (که یکی از دلایل طولانی بودن این کارها داشتن قواعد خاصی برای انجام آنهاست. مثلا حمام رفتن باید دقیقا طبق یک قاعده مشخص انجام شود).

حتما بخوانید
اختلال شخصیت وابسته چه علائمی دارد؟

نظافت بیش از حد وسایل خانه و اشیاء دیگر

انجام کارهای دیگر به منظور جلوگیری از تماس با آلودگی (مثلا دست نزدن به دستگیره درها).

 

وسواس

 

مقابله با وسواس با روش‌های خودیاری

یکی از دلایل ابتلا به وسواس، استرس و اضطراب در زندگی است. بنابراین باید سبک زندگی خود را طوری تغییر دهید که به کنترل استرس و نگرانی شما کمک کند. برای این منظور روش‌های زیر برای درمان وسواس مفید خواهد بود. لازم به ذکر است که استفاده از روش های زیر تا حد زیادی به شما برای بهبود وسواس و استرس کمک می کند ولی این روش ها به تنهایی نتیجه بخش نخواهند بود. برای آگاهی بیشتر ازسبک زندگی به مقاله های دیگر ما رجوع کنید.

حال در اینجا به سه  روش زیر میپردازیم:

 روش اولفعالیت‌های منظم بدنی داشته باشید و ورزش کنید. بهتر است تمرین‌ها را در چند نوبت در طول روز مثلا در سه تایم ۱۰ دقیقه ای و با تمرکز انجام دهید.

روش دومارتباط خود را با اطرافیان حفظ کنید. تنهایی و انزوا علائم وسواسی عملی-فکری را تشدید می‌کند. ارتباط با اطرافیان، دوستان و خانواده و بیان نگرانی‌ها می‌تواند در کاهش این استرس ها موثر باشد.

روش سومخواب کافی داشته باشید میزان خواب و استراحت با اضطراب و نگرانی رابطه تنگاتنگی دارد. خواب کافی تأثیر مثبتی در درمان اختلال وسواسی دارد.

می توانید از بهترین مشاوران سایت حال خوب زندگی سوالات خود را به راحتی بپرسید با مشاوره آنلاین در تماس باشید و به صورت تلفنی و آنلاین سوالات خود را بپرسید و همچنین با حضور از مشاوره خانواده از ایشان آرامش بگیرید. با کمک گرفتن از بهترین مشاوران حال زندگی خودتان را خوب کنید.

دررمان مشکلات روانی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *