مهارت نه گفتن | چرا نه گفتن برای ما مزیت محسوب می شود؟

Skills not to say

5/5 - (1 امتیاز)

مهارت نه گفتن

مهارت نه گفتن جز یکی از مهم ترین مهارت های اساسی ما در زمینه سلامت روان می باشد. اینکه ما بدانیم در چه زمانی و به چه کسی نه بگوییم خیلی مهم است و در بسیاری از روابط ما تاثیر گذار می باشد. ما در جامعه ای زندگی می کنیم که نه گفتن حکم یک گناه بزرگ را دارد. همیشه آموخته ایم که رضایت دیگران مهم تر از آسودگی خاطر و رضایت ماست و دلمان نمی خواهد با گفتن نه به آنها موجب ناراحتی آنها شویم.

چرا باید نه بگوییم؟؟؟

در بسیاری اوقات جوات مثبت دادن باعث وارد آمدن ضررهای زیادی به افراد می شود. برای مثال کسانی که همیشه با بله گفتن دنبال تایید دیگران هستند و از خودشان می گذرند اغلب در مدیریت زمان دچار مشکل می شوند چون با جواب مثبت دادن نامناسب باعث از دست دادن وقتشان می شوند.

دلایل عدم نه گفتن:

دلایل بسیاری می توان گفت که چرا فرد به شخصی نه نمی گوید برای مثال او نمی خواهد کسی را ناراحت و از خود برنجاند یا در بعض مواقع فرد به دلیل نبود اعتماد به نفس و یا خجالت کشیدن خود را از گفتن نه باز می دارد.

در بعضی از مواقع ممکن است شما با دوستان خود در یک جمعی باشید و دوست دارید که همراه آنان باشید و  به اصطلاح دوست ندارید با آنها ساز مخالف زده و بر ضد افکار آنان رفتار کنید. زیرا دوست ندارید که رابطه تان با آنها بر هم بخورد.

در بعضی مواقع ممکن است اگر که شما به فردی نه بگویید موجب نزاع و درگیری شود و شما از آن کار دوری کنید.

 

Say no

فواید نه گفتن:

اگر شما بتوانید مهارت و هنر نه گفتن را  در شخصیت و رفتار خودتان افزایش دهید می توانید  اعتماد به نفس خود را افزایش دهید و همچنین قاطعیت و استواری شما بر حرف زدنتان افزایش پیدا  خواهد کرد و دیگر وقت خود را با کارهایی که دوست ندارید و برای شما بیهوده هستند تلف نمی کنید. سرعت حرکت و پیشرفت شما در مسیر رسیدن به هدف افزایش پیدا می کند. باعث می شود بهتر بتوانید زمان خود را مدیریت کنید.

چه مواقعی نه بگوییم؟؟؟

اولویت نه گفتن در مورد همه افراد به موضوعاتی مربوط می شود که جواب مثبت دادن ما بالقوه یا بالفعل خطراتی را شامل حال ما کند. برای مثال فردی خواسته ای از شما دارد، اگر شما جواب مثبت به این تشخیص بدهید خطر از دست دادن زمان زیادی را به جان خریده اید. به همین دلیل باید در این شرایط قاطعانه «نه» بگویید.

حتما بخوانید
اختلال خودشیفتگی چیست؟ به چه کسانی خودشیفته می گویند؟

چگونه مهارت نه گفتن را در خودمان تقویت کنیم؟

شما با استفاده از این راهکارها و تمرین ها می توانید مهارت خود را در  نه گفتن افزایش دهید.

راهکار های دیگری برای حل مشکل او پیشنهاد کنید:

زمانی که شخصی از شما چیزی را درخواست نمود و شما قادر به انجام آن نبودید و یا زمانی کافی برای انجام آن را نداشتید بهتر است راه دیگری برای حل مشکل و… شخص پیشنهاد کنید. برای مثال می توانید به او پیشنهاد کنید که به یک مشاوره به صورت حضوری و یا مشاوره آنلاین مراجعه کند که در این اوضاع که بیماری کرونا وجود دارد بهتر است از یک مشاوره آنلاین کمک بگیرد.

با او همزادپنداری و همدردی کنید:

گاهی اوقات اطرافیان شما درخواست‌هایی از شما می‌کنند که شما نمی‌توانید به آن‌ها کمک کنید. بهترین راه برای نه گفتن به این درخواست‌ها مؤدبانه گفتن جواب خود است. مثلاً یکی از دوستان شما می‌خواهد که در مسائل ریاضی به او کمک کنید، برای نه گفتن به او بهتر است بگویید: چطور بگویم، من در مسائل ریاضی خود ضعیف هستم و نمرات متوسطی می‌گیرم، بهتر است که از یک دوست دیگر کمک بگیری. از من دلخور نشو چرا که در این مورد کاری از دست من ساخته نیست.

 

Say no

 

دلیل نه گفتن خود را توضیح دهید:

زمانی که شما به کسی نه می گویید آن فرد دوست دارد که دلیل شما را برای نه گفتن بداند زیرا شما باید سعی کنید دلیل خود را به طور مختصر و واضح توضیح دهید زیرا اگر زیاد صحبت کنید و آن فرد نیز دلیل شما را متوجه نشود باعث می شود تا بیشتر از شما برنجد و ناراحت شود.

 از خودخواهی نترسید:

ممکن است پیش خودتان این گونه فکر کنید که نه گفتن شما را به فردی خود خواه تبدیل می‌کند، اما افکار تنها چیزهایی هستند که ساخته و پرداخته ذهن شما هستند. هیچ کسی ارزشمندتر از شما در این دنیا نیست، پس باید طوری آن را برنامه ریزی کنید که بهترین استفاده را از آن ببرید.

به جنبه های مثبت فکر کردن و روی آنها تمرکز کنید:

پشت چهره اصطلاحاً منفی نه گفتن، زیبایی وجود دارد که تقریباً هیچ کسی از آن خبر ندارد. زمانی که شما کاری را که دوست ندارید رد کنید خوشحال‌تر هستید یا زمانی که آن را انجام بدهید؟ پس مهارت نه گفتن نقطه مثبتی دارد که معمولاً به فراموشی سپرده می‌شود.

حتما بخوانید
4 مزیت مهم خانواده درمانی که همه را خوشبخت می‌کند

 از عذرخواهی بیش از حد بپرهیزید:

اگر از اینکه نمی‌توانید به درخواست دیگران جواب مثبت بدهید ناراحت شدید و احساس بدی پیدا کردید فقط بگویید “متاسفم”. عذر خواهی بیش از اندازه ضعف شما را نشان می‌دهد و این تصور در دیگران ایجاد می‌شود که جواب مثبت ندادن شما، یعنی اینکه در حق آن ها ظلم و بدی انجام داده‌اید یا کار شما اشتباه بوده است. دو یا سه بار معذرت خواهی بیشتر لازم نیست.

 

say no

چگونه نه بگوییم؟

در این زمینه راهکار های متفاوتی برای نه گفتن وجود دارد که اکنون به بعضی از آنها می پردازیم:

هدف نه گفتن خود را بدانیم:

اولین قدم این است که بدانیم اهداف زندگی ما در ابعاد مختلف شغل، زندگی مشترک، موقعیت اجتماعی، تحصیل و… چیست. زمانی که اهداف و خواسته های خود را بشناسیم نه گفتن خیلی راحت می شود  همچنین باید بدانیم که برای چه قصد نه گفتن را داریم و می خواهیم خود را از انجام آن منع کنیم.

عواقب نه گفتن در شرایط مختلف را بشناسیم:

برای اینکه بتوانید نه بگویید ابتدا خودتان بپذیرید که نه گفتن بخشی از زندگی شما است و شما نباید تمامی در خواست هایی که از شما می شود را بپذیرید. نه گفتن هیچ اشکالی ندارد و شما تنها آدمی در این دنیا نیستید که نه می گوید. تنها نکته مهم در پاسخگویی شما چه بله و چه نه، رعایت رفتاری توام با احترام است.

بهترین روش آن را  بیابید:

شما می توانید از راه های مختلفی پیام نه خود را برای فرد مورد نظر ارسال کنید روش هایی مانند ایمیل، پیامک، شبکه های اجتماعی اما مهم ترین و پرکاربرد ترین روشی که مورد استفاده قرار می گیرد گفتن نه از طریق رو در رو و کلام است که بیشترین تاثیر و پذیرفتن جواب را بر شخص خواهد گذاشت.

این بود راهکار هایی که به شما کمک می کند تا مهارت نه گفتن را در خودتان بیافزایید. می توانید با مراجعه به مشاوره خانواده از مشاوریان سایت حال خوب زندگی راهنمایی و کمک بگیرید.

اگر شما نوجوانی دارید که مهارت نه گفتن آن ضعیف است و شما خواهان این موضوع هستید که قدرت نه گفتن نوجوان خود را تقویت کنید میتوانید از مشاوره نوجوان در این زمینه راهنمایی و کمک بگیرید.

درمان مشکلات خانوادگی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *